לבשר מיובש יש שורשים היסטוריים עמוקים, עוד מהזמנים שהיינו במערות.. וגילינו שאפשר לשמור בשר לזמנים קשים על ידי ייבוש .
זהו כנראה אחד המאכלים שילוו אותנו לאורך ההיסטוריה, עד ליום שבו נהיה כולנו צמחונים.
הבשר המיובש קיבל שמות שונים בארצות שונות –
בדרום אפריקה זהו בילטונג ( biltong) ,בארה"ב זהו ג'רקי ( jerky), אבל בכל מקום הבסיס זהה. פרוסות בשר דקות שתובלו ויובשו עד פריכות.
בשר יש לייבש בטמפרטורה של לפחות 60 מעלות צלזיוס ! אנא בדקו היטב שמייבש המזון שברשותכם אכן מיועד לטמפרטורות אלה. הבשר מיובש עד שהוא גמיש ולא יבש ומתפורר.
יש לנקות את הבשר משומן ככל הניתן, ומומלץ להשרות אותו לפני הייבוש במרינדה לריכוך ותוספת טעם.
בשר אינו נשמר לזמן רב כמו ירקות ופירות ואם שומרים אותו מעל חודש כדאי לשמור בהקפאה.
לחץ כאן לפרטים נוספים או 08-9364540
הכנת בשר מיובש –
הצעד הראשון הוא בחירת הבשר. ניתן לייבש כמעט כל בשר. חשוב להקפיד על כמות שומן נמוכה ככל הניתן . השומן אינו מתייבש כמו שצריך והוא הדבר הראשון שיתעפש ויתקלקל.
לכן בשר טלה למשל אינו מומלץ לייבוש ועדיף לבחור בשר בקר,בשר חזיר, בשר ציד או דגים.
– את הבשר שבחרנו יש לפרוס לפרוסות דקות בעובי של עד 1 ס"מ . אפשר לבקש מהקצב לעשות את זה , אם פורסים בבית כדאי להקפיא מעט את הבשר וככה ניתן יהיה לפרוס אותו בקלות.
– את פרוסות הבשר מכסים במרינדה או בתערובת של מלח ותבלינים על מנת לעזור בריכוך הבשר, להוסיף טעמים ולשמר אותו.
לחץ כאן לקניית מייבש מזון או 08-9364540
יש בשרים שמומלץ להקפיא או לבשל לפני הייבוש.
בכל אחת מהשיטות יש לכסות את הבשר היטב ולקרר אותו מספר שעות – עד לילה שלם כדי שהתערובת תפעל ותחדור לבשר היטב.
בתערובת יבשה נמצא בדרך כלל מלח, סוכר, תבלינים ולפעמים נתרן חנקיתי ששומר על צבעו האדום של הבשר ומשמר אותו .
בתערובת רטובה ( מרינדה ) נמצא את כל אלה בתוספת של מים ,סויה, ורטבים אחרים.
לאחר ההשריה מנגבים את הבשר היטב. מסדרים על מגש ומכניסים למייבש מזון.
ייבוש בשר לוקח 6 שעות ואף יותר, תלוי בסוג הבשר ובעובי הפרוסות. איך יודעים שהבשר מוכן ?
בשר מיובש דיו ייסדק אם נכופף את אותו אך לא יישבר. אם אתם מייבשים בשר טחון יש לייבש אותו עד שהוא קשה ופריך.
לאחר הייבוש יש לצנן את הבשר ולארוז טוב. רצוי מאוד באריזות אטומות לאוויר.
שימוש בבשר מיובש –
פרוסות בשר מיובש ניתן לאכול כחטיף כמו שהן.
ניתן גם להשרות את הבשר במים,מרק או נוזל אחר לכמה שעות ובכך להחזיר לו את המרקם הטבעי ולהשתמש בו בכל מתכון שרוצים.
טיפ משעשע –
ניתן לקנות בשר טחון לבשל אותו היטב, לספוג ממנו את השומן והנוזלים ולעצב אותו על קרש חיתוך או שיש כמו בצק , שטוח או בגליל. אחרי הידוק טוב ניתן יהיה ליצור ממנו צורות בקורצן עוגיות או סכין . משעשע ושונה מהרגיל..
לחץ כאן לפרטים נוספים לגבי בחירת מייבש מזון
מרינדות לבשר לפני ייבוש –
. 1/4 כוס סויה
2 כפות אוטב וורצ'סטייר
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית אבקת שום
1 כפית מלח
4 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית צ'ילי
1 כפית אבקת שום
1/2 כוס מים
1 כוס קטשופ
1/2 כוס חומץ
1/4 כוס סוכר חום
3 כפות רוטב וורצ'סטייר
2 כפיות אבקת חרדל
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
בעצם כמעט כל מאכל שאתם מכירים עם בשר טרי ניתן לבשל גם עם בשר מיובש. הדבר נוח במיוחד למי שיוצא למסעות,טיולים ארוכים בטבע, שיט, קאייקים וכדומה. לכל אלה חשוב לשמור על משקל האריזה ומזון הוא בעל חשיבות. מזון מיובש תופס פחות מקום בנפח ובמשקל וניתן להכין ממנו במחנה מגוון עצום של מנות מזינות.
מתכונים לבישול בשטח וטיפים ניתן למצוא בלינקים הבאים –