פירות יבשים הם פירות שיובשו, באופן טבעי או באמצעות מכשיר ייבוש פירות.
פירות יבשים נפוצים מאוד הם צימוקים, תמרים, תאנים ושזיפים ותפוחי עץ.
איזה פירות ניתן לייבש ?
ניתן לייבש פירות נוספים, כגון אפרסק, בננה,קיווי, מנגו, אננס, אגס, חבוש, פפאיה,משמש, אפרסמון, חמוציות, תות שדה, עגבנייה, ובעצם כל פרי שתרצו.
לפירות יבשים חיי מדף ארוכים ובכך הם עשויים להוות חלופה לפירות מחוץ לעונה,בעיקר בהיעדר אמצעי קירור נאותים.
למה משתמשים בפירות יבשים ?
פירות יבשים נאכלים כמו שהם כחטיף, כתוספת לגרנולה, יוגורט ודגני בוקר,ומשמשים לפעמים באפייה כתוספת לתערובות של עוגות.
מה קורה בתהליך הייבוש?
בתהליך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמקים, עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. עקב איבוד המים טעמם מודגש ועז יותר משל פרי טרי. תהליך הייבוש גורם לאבדן מרבית ויטמין C שהיה בפרי. ריכוז הסוכר בפרי יבש גבוה הרבה יותר מזה שבפרי טרי, כך שהם מקור מזון עתיר אנרגיה ולפיכך גם עתיר קלוריות.
מה היתרון של ייבוש פירות ביתי ?
לפירות יבשים המיוצרים במפעל ומשווקים לצרכנים בחנויות הגדולות מוסיפים לעתים גופרית דו-חמצנית, ל"תיקון" צבעו של הפרי. תוסף זה עלול לעורר אסטמה אצל הרגישים לו, כמו גם תוספות של צבע, סוכר וחומרים משמרים.תוסף אחר שמוסיפים לפירות יבשים כגון צימוקים הינו חומר זיגוג, למשל E905 אשר הינו תוצר של תעשיית הנפט. תוסף זה נקשר לסרטן הקיבה.
בייבוש פירות ביתי בבית ניתן להשתמש באמצעים טיבעיים על מנת לשמור על צבע הפרי ולהחזיר לו מעט מהויטמינים שנהרסו ביבוש על ידי ריסוס במיץ לימון העשיר בויטמין c לפני ייבושם.וכמובן שאין תוספות נסתרות של חומרי שימור או סוכר ללא ידיעתכם.
למי מתאים ייבוש פירות ביתי ?
כיום יותר ויותר אנשים מתעניינים ומקפידים על המזון שהם רוכשים ואוכלים.
עבור צימחונים,טיבעונים וטבעונאים ( מי שנוהג לאכול רו-פוד raw food ) מייבש המזון יכול להציע מגוון רחב של אפשרויות הכנת פירות שיעשירו את התפריט ויככבו במבחר מתכונים גדול.
האפשרות לשלוט על טמפרטורת הייבוש במכשיר מתאימה גם למי שמדקדק מאוד בבישול טבעונאי ורוצה לשמור על מזון חי ככל הניתן.
מייבש הפירות עובד על הזרמת רוח חמה שמאדה את הלחות מהפרי/ירק/תבלין ובכך מייבשת אותו תוך שמירה על ערכיו התזונתיים כמעט במלואם.
במהלך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמקים עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. טעמם הופך להיות עז ומודגש יותר מפרי טרי.
יתרונות תזונתיים של פירות יבשים:
פירות יבשים מומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית או במצבים של רמת סוכר נמוך בגוף משום שהם מכילים הרבה סוכר ומעניקים אנרגיה זמינה ומיידית.
כמו כן, הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים העוזרים במצבים של עצירות ולפעולת מעיים תקינה, חשוב מאוד לסובלים מבעיות אלו לשתות מים במקביל.
חשוב לציין גם את ריבוי המינרלים בפירות. זרחן, אשלגן ( מסייע למניעת יתר לחץ דם ) , סידן ומגנזיום ובויטמינים A ו- B, ברזל וחומצות שומן המצויות באגוזים ופיצוחים והחיוניים לבריאות הלב.
פירות יבשים ופיצוחים בצריכה מחושבת יכולים להוות ארוחת ביניים זמינה ומזינה.
לכולם חשוב לזכור שפירות יבשים הינם מקור אנרגיה עדיף בהרבה משוקולדים או ממתקים !!
בחרתי להזכיר כאן רק כמה מהפירות והאגוזים ולספר במה הם מועילים לגוף שלנו ולנו –
שזיפים
ידועים כתרופת סבתא העוזרת למניעת עצירות ולתפקוד מערכת העיכול. עשירים בסיבים תזונתיים ואשלגן.
חרוב
מכיל הרבה סיבים תזונתיים, סידן,זרחן ואשלגן.עוזר למערכת העיכול,משמש כתחליף טוב לשוקולד,מחזק עצמות ושיניים.
משמש
מכיל כמות גדולה של אשלגן , מעל 1000 מ"ג ל100 גרם פרי.גם בננות ידועות כמכילות הרבה אשלגן ואם ייבשתם בבית הרווחתם ! אשלגן גם בצימוקים,תמרים ותפוח עץ.
גרעיני דלעת / אבטיח
מכילים כמות גדולה של מגנזיום.
אגוזי קשיו
מכילים 6 מ"ג ברזל ל100 גרם ! הברזל חשוב להרבה תהליכים בגוף ורבים סובלים ממחסור בו אך מתקשים עם תחליפי הברזל הסינטטיים בשוק.חשוב רק לזכור שהקשיו מכיל גם קלוריות רבות ויש לצרוך אותו במתינות.
שקדים ואגוז ברזיל
מכילים כמות יפה של סידן, למי שלא רוצה או לא יכול לצרוך מוצרי חלב זהו תחליף נהדר.
דבלים ,תמרים גם הם בקטגוריה זו.
( וטיפ סודי – מי שמכיל כמות אדירה של סידן וכמעט אינו מוכר הוא התורמוס. נסו אותו ! )