שאלות נפוצות
1 מהו ייבוש מזון ?
זהו התהליך שבו מוציאים את המים מהמזון ובכך מונעים גידול של מיקרואורגניזמים ובקטריות ( עובש) על ידי סירקולציה של אוויר חם ויבש . זוהי שיטת שימור מזון עתיקה,יעילה וקלה .
2. מה צריך ללמוד לפני שמתחילים לייבש מזון ?
כלום. ייבוש מזון אינו דבר מסובך. מייבש המזון מחמם את האוויר שעובר בתוכו ומניע אותו על פני המזון כך שהמים מתנדפים. הטמפרטורה מספיקה כדי לייבש את המזון ולא כדי לבשל אותו.
3. מה היתרונות של ייבוש מזון ?
היתרונות הם רבים. הנה כמה מהם –
חסכון בכסף.מזון משומר בקופסא חייבים לצריך מרגע שנפתחה, אריזות מזון יבש ניתן לפתוח ולסגור שוב ושוב.
שימוש במה שגדל אצלכם בגינה או בחצר ! חוסך כסף ,מפחית מזיהום עולמי עקב שינוע ומביא לגידול ביכולת של כל אחד לקיים עצמו.
הכנת אוכל בריא לעצמכם ,למשפחה ולחברים ,ללא חומרים משמרים וריסוסים.
שימור מזון יתרום למשפחה גם בזמנים קשים כלכלית להמשיך ולהינות ממגוון של מאכלים.
ניתן לנצל מבצעים על מזון מסויים בשוק או בסופרמרקט כי מזון יבש קל לאחסן.
מזון מיובש בבית מוסיף לתפריט שלכם בזמן שאתם במחנה או בטיול.
4. איך נראה מזון מיובש ?
ייתכן שינוי בצבע ( כהה יותר) בריח ( חזק יותר) ובטעם (מתוק יותר). אין דמיון בין מזון שיובש בבית לזה שהוכן במפעל , בבית לא מוסיפים חומרים משמרים, צבעים וחומרי טעם מלאכותיים .
5.האם הייבוש משפיע על הערכים התזונתיים ?
הייבוש משפיע באופן מינימלי ביותר על הערכים התזונתיים. רוב המחקרים נערכו על מזון שיובש והוכן באופן תעשייתי. לעומתו הייבוש הביתי עדין יותר ( בטמפרטורות ובזמן יבוש ארוך יותר) ולכן הם לא רלבנטיים.
ויטמין A במזון כמו גזר או פלפל יישמר אם הם יאוחסנו במקום חשוך. הויטמין רגיש לאור.
ויטמין C אכן נפגע במידה מסויימת, עקב החיתוך של המזון וחשיפה לאוויר.
ערך קלורי של מזון נשמר זהה כי המזון מאבד רק מים בתהליך הייבוש.
סיבים ופחמימות אינם נפגעים מתהליך הייבוש.
חלק גדול מהמינרלים אינו נפגע וניתן למצוא אותו גם במזון שיובש.
6. האם בטוח לאכול מזון מיובש ?
בהשוואה למזון ששומר בטכניקות אחרות זה בטוח לגמרי.
באוויר סביבנו יש כל הזמן בקטריות,שמרים ונבגי עובש, מזון שנראה כי נפגע אסור כמובן לצרוך. זהו בדרך כלל סימן לכך שהמזון לא יובש עד הסוף או שנשמר במקום שבו נוצרה לחות.
במיוחד יש להקפיד בזמן ייבוש בשר ודגים על זמני הייבוש וטמפרטורות .
אמצעי נוסף לשמירה על מזון מיובש הוא שמירתו בהקפאה.
7. איזה ציוד צריך לייבוש מזון ?
מייבש מזון ייקל מאוד על העבודה. כמו כן כדאי שיהיו לכם גם סכין חיתוך טובה וחדה,מרית,סיר טוב,בלנדר או מעבד מזון,מסננת,מגשים.
מה עוד ?
מגלען דובדבנים,חותכן תפ"ע,חותכנים שונים, מייבש סלט ( לייבוש עלים ותבלינים) וכו'..
8. איזה טיפול צריך המזון לפני הייבוש ?
טיפול מקדים אינו חובה אך הוא בהחלט יכול לסייע בשמירה על צבע,טעם וטקסטורה של חלק מהמזונות.
טיפול כזה יכול להיות חליטה,טבילה,השרייה.
9. איזה מזון אפשר לייבש ?
ניתן לייבש פירות, ירקות,בשר,דגים,תבלינים,פרחים ועוד.
למעשה כמעט כל דבר שמכיל מים ניתן לייבוש.למשל –
טופו
תפ"א או פופקורן שספגו לחות
שאריות לחם על מנת להכין קרוטונים
פסטה או אטריות טריות
הכנת בייגלה ביתיים על ידי ייבוש לחם פרוס דק מתובל לטעמכם
10. כמה זמן לוקח ייבוש מזון ?
זוהי אחת השאלות הכי נפוצות והכי קות לתשובה כי ישנם כמה גורמים שמשפיעים על התוצאה –
כמות המים במזון,כמות הסוכר במזון,גודל חתיכות המזון,כמות האוויר שעובר על המזון,
רמת הלחות באוויר שנכנס למייבש המזון,טמפרטורה של מייבש המזון,סוג מייבש המזון בו משתמשים.
ככל שהטמפרטורה נמוכה יותר ייקח יותר זמן למזון להתייבש.
חלק מהמזונות עלולים להתקלקל בטמפרטורת ייבוש נמוכה מדי, מצד שני טמפרטורה גבוהה מדי תגרום לייבוש החלק החיצוני של המזון וכליאת הלחות בפנים.
באופן כללי ניתן לומר –
בשר ודגים צריכים להתייבש ב60 מעלות צלזיוס
ירקות ופירות צריכים להתייבש ב 50 מעלות צלזיוס
תבלינים ופרחים צריכים להתייבש ב 35-45 מעלות צלזיוס
11. האם יתערבבו הטעמים אם אייבש כמה דברים יחד ?
מניסיוננו לא. ולמרות זאת לא היינו ממלצים לייבש יחד בצל ופרי..
כדאי לקבץ יחד דברים דומים, פרי עם פרי וירק עם ירק. כך נבטיח שמירה על הטעמים.
12.איך יודעים אם המזון כבר יבש דיו ?
הדרך הטובה ביותר היא לגעת בו, אם הוא דביק,לח,דמוי עור או קשה.יש לזכור שכל זמן שהמזון חם הוא עדיין מעט גמיש ורך ,כשיתקרר הוא יתקשה. אם אתם לא בטוחים עדיף לייבש מעט יותר זמן מאשר פחות מדי.
אם אתם מודאגים לגבי המזון כדאי לשמור אותו בהקפאה. כך ניתן לשמור ולשמר מזון בכל שלב של הייבוש .
13. איך כדאי לשמור מזון מיובש ?
האוייב הראשי של מזון מיובש היא הלחות. מזון חשוף לאוויר יספוג לחות, לכן יש לשמור על המזון המיובש בשקית או מיכל אטומים לאוויר. אנו ממלצים לשים תווית עם תאריך הסגירה. מקום חשוך וקריר יהיה עדיף.
14. כמה זמן ניתן לשמור מזון מיובש ?
המלצה שלנו- לשמור על ירקות ופירות מיובשים כשנה, או מעונה לעונה..
תבלינים ופרחים שיובשו יישמרו זמן רב בארון, לעומתם כדאי לשמור בשר ודגים בהקפאה על מנת להבטיח שלא יתקלקלו.